RUMAG T-shirt ontwerpen

Die ontwerp je gewoon zelf

Rumag, wie kent het niet? De leukste quotes op een zwart T-shirt, voorzien van de kenmerkende punten na elke woord. Ben je op zoek naar een leuk bedrukt T-shirt, dan vind je keuze genoeg op de website van Rumag. Maar misschien kan het wel beter! Of goedkoper? Ontwerp het gewoon zelf.

De geschiedenis van Rumag

We gaan even terug naar 2014, toen het allemaal begon voor Rumag. Opgericht in oktober door Thijs van der Heide. Daar begon Van der Heide zijn eigen blog onder de naam RUMAG, wat stond voor Rude Magazine. Het blog draaide om thema’s die de jeugd bezighielden zoals liefde, flirten en seks. De blog had weinig succes, maar de korte citaten die hij uit de artikelen destilleerde wel. Humberto Tan werd ook aandeelhouder van het bedrijf. Een andere oprichter was Danny Membre. In eerste instantie alleen te vinden op de social media was Rumag vooral populair onder jongeren, door het posten van de populaire zinnen. Soms wat ondeugend, meestal humoristisch. Nu zoveel jaren later is het marketingconcept uitgegroeid tot een multiplatform met miljoenen volgers, een eigen Youtube kanaal en natuurlijk een uitgebreide webshop waarin tal van merchandise te koop is, waaronder T-shirt, met natuurlijk weer de bekende slogans.

Zelf.verzonnen.of.toch.plagiaat?

Al in 2019 gaan de eerste geluiden rond over het vermeende plagiaat rondom de slogans die Rumag verkoopt. De grappige teksten zouden niet door hun zelf verzonnen zijn, maar simpelweg gejat. Veelal van buitenlandse bronnen en vertaald naar het Nederlands, om er zo geen juridisch gedoe mee te krijgen. Dit blijft toch in eigen land niet onopgemerkt en in juni 2019 wordt er zelfs een Twitter-account aangemaakt die alle plagiaat van Rumag bijhoudt. (zie onderaan dit bericht)

Alsof dit allemaal nog niet erg genoeg was komt Rumag in 2020 helemaal in opspraak door een item van Arjan Lubach. Wat is er gebeurd? Rumag besloot op een zeker moment met een zogeheten “Corona-collectie” te komen. Wederom T-shirts met andermans teksten, alleen ditmaal gaat er van elk verkocht T-shirt maar liefst € 10,- regelrecht naar het Rode Kruis. Dat klinkt heel altruïstisch en lijkt alsof ze er zelf niets meer aan verdienen. Maar in de uitzending van Zondag met Lubach blijkt al snel dat de vork iets anders in de steel zit.

Rumag kleding bestellen

Ondanks alle rumoer hebben wij geen hekel aan Rumag. Het is wel zo stoer wanneer je al je slogans zelf bedenkt natuurlijk, maar los daarvan vinden we het een mooi concept. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe zoiets kleins zo snel kon uitgroeien tot zoiets groots. Ben jij ook een fan van Rumag? Of overweeg je een T-shirt te bestellen met de gave slogan? Kijk dan gerust eens op de website van Rumag, maar kijk ook eens verder. Je kunt namelijk doodeenvoudig je eigen Rumag T-shirt ontwerpen. Wat woordjes typen, met wat punten ertussen op een zwart T-shirt is niet bepaald heel ingewikkeld. Maar wel een heel stuk goedkoper en als je een beetje je best doet ook nog eens echt een heel stuk origineler.